Oletko palaamassa opintoihin tauon jälkeen? Tämän sivun ohjeiden avulla pääset eteenpäin, jos olet saanut samoihin opintoihin täysimääräistä tai soviteltua aikuiskoulutustukea ensimmäisen kerran ennen elokuuta 2020.
Vanhan, 31.7.2020 asti voimassa olleen, lain mukaisesti saatua palkansaajan aikuiskoulutustukea on mahdollista saada 31.7.2024 saakka.
Jos samat opinnot jatkuvat 1.8.2024 alkaen, tulee sinun hakea tukea uudella tukioikeushakemuksella 1.8.2024 jälkeiselle ajalle. Aikuiskoulutustuen suuruus lasketaan uudestaan kaikille uuden lain piiriin siirtyville hakijoille. Lisätietoja nykyisen lain mukaisesta hakemisesta
Aloita tuen jatkohakeminen selvittämällä, onko sinulla tukiaikaa jäljellä. Mieti myös haluatko hakea lisää tukioikeutta 1.8.2024 alkaen tai sen jälkeen, vai jo sitä ennen. Jos aloitat uuden tukioikeusjakson 1.8.2024 tai sen jälkeen, tee kokonaan uusi aikuiskoulutustukihakemus. Tuen suuruus lasketaan uudestaan, vaikka opinnot pysyvät samana.
Mikäli haet tukea ajalle ennen elokuuta 2024, selvitä sopiiko sinulle täysimääräinen vai soviteltu tuki. Varmista myös, että sinulla on voimassa oleva opinto-oikeus opintoihin. Jos olet työ- tai virkasuhteessa, muista sopia työnantajasi kanssa opintovapaasta ennen tuen hakemista.
Aikuiskoulutustuen perusteena olevaa palkkaa ei lasketa jatkohakemuksen lähettämisen yhteydessä uudelleen, vaikka olisit opintovapaajaksojen välissä töissä. Tuen määrä on laskettu ensimmäisen opintoja koskevan hakemuksen yhteydessä, ja se pysyy joka kalenterikuukausi samana koko koulutuksen ajan. Tuen määrä lasketaan uudelleen vasta, kun aloitat kokonaan uuden koulutuksen. Voit tarkistaa tuen määrän aikaisemmasta päätöksestäsi.
Sujuvimmin täytät jatkohakemuksen asiointipalvelussamme, jossa voit seurata myös sen käsittelyä. Löydät jatkohakemuksen valitsemalla “hae palkansaajan aikuiskoulutustukea” -painikkeen.
Lue lisää alta!
Aikuiskoulutustuen enimmäiskestoaika on 15 kuukautta (322,5 tukipäivää). Täyteen tukikuukauteen katsotaan sisältyvän 21,5 tukipäivää.
Aikaisemmin myönnetty aikuiskoulutustukiaika vähennetään tuen enimmäiskestoajasta. Kun olet käyttänyt kaikki 15 tukikuukautta, et voi saada aikuiskoulutustukea uudelleen. Tämän jälkeen voit hakea tukea esimerkiksi Kelasta.
Näet jäljellä olevat tukipäivät viimeisimmästä aikuiskoulutustukipäätöksestäsi, jonka löydät asiointipalvelustamme.
Jos jäät työstäsi palkattomalle opintovapaalle yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksi kuukaudeksi ja saat muita tuloja enintään 250 euroa bruttona kuukaudessa, voit hakea täysimääräistä aikuiskoulutustukea jatkohakemuksella.
Jos taas olet osittaisella opintovapaalla tai teet töitä opintojen ohella ja saat tuloja yli 250 euroa bruttona kuukaudessa, voit hakea soviteltua aikuiskoulutustukea jatkohakemuksella.
Katso tarkemmat ehdot alta.
Voit hakea aikuiskoulutustukea täysimääräisenä, jos
Voit lähettää täysimääräisen tuen jatkohakemuksen etukäteen heti, kun olet sopinut työnantajasi kanssa palkattomasta opintovapaasta. Täysimääräisen tuen hakemukseen kuuluu myös työnantajan lomake, joten varmista samalla, kuka täyttää sen.
Voit hakea täysimääräistä tukea takautuvasti kuuden kuukauden ajalta.
Työnantajan lomakkeella työnantajan edustaja (esim. HR tai palkanlaskija) vahvistaa kanssasi sovitun opintovapaa-ajan. Kun täytät hakemustasi, sinulta kysytään sähköpostiosoite, johon työnantajalomake lähetetään.
Opintovapaatietoa koskeva kysely lähetetään työnantajalle aina jatkohakemuksen yhteydessä. Jos tiedot kyseiseltä ajalta on ilmoitettu aiemmassa hakemuksessa, voimme käyttää meillä jo valmiiksi olevaa tietoa.
Voit hakea aikuiskoulutustukea soviteltuna, jos
Hae soviteltua tukea kalenterikuukausittain jälkikäteen. Voit siis lähettää hakemuksen vasta, kun haettava kuukausi on päättynyt. Esimerkiksi syyskuulta voit lähettää sovitellun tuen jatkohakemuksen aikaisintaan lokakuun ensimmäisenä päivänä.
Voit hakea soviteltua tukea takautuvasti kuuden kuukauden ajalta.
Aikuiskoulutustuen laskurin avulla voit laskea arvion täysimääräisen ja sovitellun tuen määrästä.
Tukikuukauden aikana maksetut veronalaiset ansiotulot ja tietyt lakisääteiset etuudet vaikuttavat aikuiskoulutustuen määrään. Ne lasketaan sivutuloksi sille kuukaudelle, jona ne maksetaan. Jos sinulle esimerkiksi maksetaan palkkaa elokuussa, vaikuttaa se elokuun aikuiskoulutustukeen.
Jotkin etuudet vaikuttavat aikuiskoulutustukeen niin, että tukea ei voi saada lainkaan samaan aikaan.
Sivutulona huomioidaan tukikuukauden aikana sinulle maksettu lakisääteinen etuus, palkka tai muu työtulo.
Huomioitavia työtuloja ovat esimerkiksi:
Lähtökohtaisesti huomioimme yritys- ja maataloustoiminnasta saamasi ansiotulot viimeisimpänä valmistuneen verotuspäätöksen mukaisesti. Löydät verotuspäätöksesi Verohallinnon OmaVero-palvelusta.
Jos yritystoimintasi on alkanut niin hiljattain, etteivät yritystoiminnan ansiotulosi käy ilmi viimeksi vahvistetusta verotuksesta, tai jos yritystoiminnan ansioissa on tapahtunut olennainen muutos, toimita tuloista selvitys hakemuksesi liitteenä.
Etuus voi estää aikuiskoulutustuen myöntämisen, se voi vähentää tukesi määrää tai on myös mahdollista, ettei etuus vaikuta tukeesi millään tavoin.
Aikuiskoulutustuen määrään vaikuttavia etuuksia ovat esimerkiksi:
Myös etuudet vaikuttavat tukeesi niiden maksuajankohdan perusteella. Jos esimerkiksi haet aikuiskoulutustukea ajalle 1. - 30.9.2022 ja sinulle maksetaan 30.9. kotihoidontukea, pienentää kotihoidontuki syyskuulta maksettavaa aikuiskoulutustukeasi.
Seuraavat etuudet eivät vaikuta aikuiskoulutustukeen:
Aikuiskoulutustuen myöntämisen estäviä etuuksia ovat esimerkiksi:
Et myöskään voi saada tukea ajalle, jolloin suoritat asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta taikka vankeusrangaistusta ja opiskelet rangaistuslaitoksessa.
Jos tietosi ovat muuttuneet, ilmoita niistä ennen hakemuksen täyttämistä. Helpoimmin päivität tietosi asiointipalvelussamme.
Toimita ennen hakemista myös muutosverokortti, jos haluat pienentää tai suurentaa ennakonpidätystä. Aikuiskoulutustuesta pidätetään veroa automaattisesti 20 prosenttia, mutta muutosverokortilla voit muuttaa prosenttia. Muutosverokortin pitää olla etuutta varten, eli palkkaa varten annettua verokorttia tai monisivuista päätöstä verokortista ei voi käyttää aikuiskoulutustukeen.
Näin tilaat muutosverokortin Verohallinnon OmaVero-palvelussa:
Tarvitset muutosverokorttia varten tiedon sinulle kuluvan vuoden aikana maksetuista tuloista ja niiden ennakonpidätyksestä. Arvioi myös, minkä verran aikuiskoulutustukea ja muita tuloja tulet saamaan loppuvuoden aikana. Voit itse arvioida aikuiskoulutustuen määrän etukäteen laskurillamme. Jos haet soviteltua tukea, huomioi, että tuen määrä voi vaihdella kuukaudesta toiseen.
Jos toimitat verokortin meille sähköisesti, ethän valitse verokorttia tilatessasi saman muutosverokortin toimittamista myös postitse, sillä kahteen kertaan saapuva verokortti voi hidastaa asiasi käsittelyä.
Kätevimmin täytät jatkohakemuksen asiointipalvelussamme. Löydät jatkohakemuksen klikkaamalla “hae palkansaajan aikuiskoulutustukea” -painiketta.
Vaihtoehtoisesti voit hakea tukea tulostettavalla lomakkeella. Katso postiosoite lomakkeen toimittamiseen.
Saamme palkkatiedot tulorekisteristä, joten sinun ei lähtökohtaisesti tarvitse lähettää palkkatodistuksia hakemuksen liitteenä. Jos tarvitsemme erillisen palkkatodistuksen, pyydämme sitä sinulta.
Kun täytät jatkohakemusta asiointipalvelussa, näet työnantajasi tulorekisteriin ilmoittamat palkkatiedot hakemaltasi tukikuukaudelta. Työnantajallasi on velvollisuus ilmoittaa saamasi tulot tulorekisteriin maksuperusteisesti viiden päivän sisällä (maksupäivä + 5 päivää).
Lue tuen määrään vaikuttavista palkoista sivulta Aikuiskoulutustuen määrä ja tukiaika.
Palveluasiantuntijamme käsittelevät kaikki täysimääräiset ja sovitellun tuen hakemukset. Jos hakemuksesi käsittelyyn tarvitaan lisätietoja, saat lisäselvityspyynnön hakemuksessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tämän jälkeen saat päätöksen.
Pyrimme käsittelemään aikuiskoulutustukihakemukset mahdollisimman pian. Etuushakemusten tavoitekäsittelyajat ovat seuraavat:
Ajat ovat keskiarvoja, ja yksittäistapauksissa ja ruuhkatilanteissa käsittelyaika voi olla pidempi.
Työnantajasi on velvollinen ilmoittamaan saamasi tulot tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksusta (maksupäivän lisäksi viisi päivää). Tämän vuoksi sovitellun tuen hakemukset voidaan käsitellä aikaisintaan viiden päivän kuluttua kuukauden vaihtumisesta. Esimerkiksi 1.5. lähetetyt hakemukset voidaan käsitellä aikaisintaan 6.5.
Jos tietosi muuttuvat hakemuksen lähettämisen jälkeen, muistathan ilmoittaa uudet tiedot meille asiointipalvelussa.
Jos olet lähettänyt hakemuksesi asiointipalvelussamme, saat palvelusta sähköpostiisi ilmoituksen heti, kun hakemus on käsitelty ja päätös on annettu. Näet päätöksen kirjautumalla asiointipalveluun. Lisäksi saat sen postissa.
Näet päätöksestä seuraavat asiat:
Päätöksen viimeinen sivu toimii tulotodistuksena, jota saatat tarvita hakiessasi muita etuuksia, kuten yleistä asumistukea tai päivähoitopaikkaa lapselle. Säilytä aikuiskoulutustukipäätös siis huolellisesti.
Käsittelemme kaikki hakemukset mahdollisimman huolellisesti ja pyrimme siihen, että päätöksessäsi olisi kaikki kerralla kunnossa. Valvomme myös päätösten laatua jatkuvasti.
Joskus virheitä voi kuitenkin sattua. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, niin voit hakea siihen muutosta valittamalla päätöksestä. Tee muutoksenhakusi kirjallisesti ja muista kertoa siinä:
Lähetä muutoksenhakusi ja mahdolliset lisäselvitykset suojatun sähköpostiyhteyden kautta osoitteeseen: koulutusetuudet@tyollisyysrahasto.fi.
Lähetä muutoksenhaku perusteluineen Työllisyysrahastoon, mutta osoita se sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalle. Muutoksenhaun pitää olla perillä Työllisyysrahastossa viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Sinun katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituspäivän jälkeen. Muutoksenhakuohjeet ovat myös saamasi päätöksen liitteenä.
Jos haluat perua sinulle myönnettyä aikuiskoulutustukea, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Lähtökohtaisesti tuki perutaan aina kokonaisen tukikuukauden osalta. Otathan huomioon, että peruutetut tukikuukaudet eivät siirry automaattisesti käytettäviksi myöhemmin. Jos siis perut tukea, sinun on haettava kuukautta uudelleen täysimääräisen tai sovitellun aikuiskoulutustuen jatkohakemuksella.
Jos ilmoitat tuen peruutuksesta sähköpostilla, muista käyttää suojattua yhteyttä ja ilmoittaa viestissä selkeästi
Peruutetut tukikuukaudet vapautuvat takaisin käyttöösi ja voit hakea ne käytettäväksi toiselle ajanjaksolle.
Esimerkki: Hakijalle on myönnetty täysimääräinen aikuiskoulutustuki ajalle 1.1.–31.12.2020, mutta hän on kesäajan 1.6. –31.8.2020 töissä ja pitää opinnoistaan taukoa. Hän lähettää seuraavanlaisen ilmoituksen tuen perumisesta sähköpostitse: ”Haluan peruuttaa tuen ajalta 1.6.–31.8.2020, koska olen töissä ja en opiskele kesällä. Hakemusnumeroni on 12345-02.”