Vuxenutbildningsstöd är ett enkelt sätt att säkerställa att arbetstagarnas kompetens är uppdaterad och relevant. Det är ett kosteffektivt sätt för en arbetsgivare att stödja personalens utbildning vid studieledighet på heltid eller deltid.
Vuxenutbildningsstödet ger ett konkret sätt att stödja arbetstagarnas utveckling och välmående i arbetet. Samtidigt bidrar det till att stärka arbetsgemenskapens kompetens i riktning mot organisationens mål.
Vuxenutbildningsstödet kan finansiera enormt många olika typer av utbildningar: till exempel examina, delar av dem och kortare yrkesmässiga helheter inom många branscher. Om man vill kan man kombinera arbete och studier, eftersom man med vuxenutbildningsstöd kan studera på såväl heltid som deltid.
Arbetstagaren ansöker om stöd i Sysselsättningsfondens e-tjänst och stödet betalas direkt till den sökande. Utbildningen medför inga kostnader eller skyldigheter för arbetsgivaren, med undantag för arrangemang av studieledighet och sändning av uppgifter om anställningen i ansökningsskedet.
– Man bör definitivt ta med vuxenutbildningsstöd i den egna verktygslådan. Man behöver inga massiva utvecklingsplaner för personalen för att utnyttja det, berättar Tuulikki Saari, direktör för kundrelationer på Sysselsättningsfonde.
De viktigaste villkoren för vuxenutbildningsstöd är att arbetstagaren måste ha en arbetshistoria på åtta år inom vilken bransch som helst och ett arbetsförhållande på minst ett år i det nuvarande arbetet. Stödet kan alltså användas mycket snart efter arbetsförhållandets början, vilket kan sänka tröskeln för att anställa personer som arbetat en kortare tid i branschen.
Ibland erbjuder vuxenutbildningsstödet en väg, med vilken arbetstagaren kan gå över till helt nya uppgifter, antingen i sitt nuvarande jobb eller någon annanstans.
– Vuxenutbildningsstödet kan göra det lättare att hitta en lösning på en överraskande situation – vare sig det är fråga om underprestation, arbetstagarens vilja att utvecklas i sitt nuvarande arbete eller en önskan att börja på en ny karriär, säger HR- och kommunikationsdirektör Katja Knaapila.
Som bäst är utbildning något gemensamt för arbetstagaren och arbetsgivaren och något som gynnar alla. Även om vuxenutbildningsstödet betalas till arbetstagaren, kan initiativet att använda det också komma från arbetsgivaren.
Guide för vuxenutbildningstöd innehåller modeller med vilka arbetstagaren och arbetsgivaren kan diskutera önskemål och mål tillsammans.
Ansöker din arbetstagare om vuxenutbildningsstöd? Med checklistan säkerställer du att stödet organiseras smidigt.